Növényvédelem

Barnul a thuja, fehér foltosak a levelek, bogarak kukacok mindenütt?

A kerteket ellepő kártevők okozta pusztítás gyakori manapság. Fontos tudni, hogy a legtöbb kártevő és kórokozó a legyengült állományt tudja megbetegíteni. Ez pedig megfelelő tápanyagpótlási technológiával megelőzhető, illetve a kártétel és a növényvédőszerek szükséges mennyisége csökkenthető.

Általánosságban elmondható, hogy a megelőzés olcsóbb, mint a kezelés. De még a kezelés ára is eltörpül az állomány cseréjének költsége mellett, ezért érdemes időben foglalkozni a problémával, ha esetleg a megelőzés nem történt meg. Egy fertőzés indikátora lehet a barnuló thuja, vagy a leylandi ciprus sárgulása, barnulása, száradása. Fűfelületek esetében a hó alatti gombás fertőzések fehér körök, foltok vagy sárga elszíneződés formájában jelennek meg, gyakran tavasszal, de év közben is. Előfordulhat körkörös mintázat is.

Díszkertek átfogó növényvédelme

Díszkertekben[1] gondolkozva, hazánkban leggyakrabban az örökzöldek és a fűfelület védelme szükséges, továbbá a dió és gesztenyefákon jelentkező kártétel jelentős (lehulló levél, barnulás, „kukacos termés ”). Rózsák esetén a lisztharmat és a rágó kártevők ellen védekezünk. A puszpángmoly is egy veszélyes kártevő, mert képes nagyon rövid idő alatt egy teljes növényt lerágni, bizonyos esetekben pedig – ha nem foglalkoznak vele – egy komplett állományt is. Szerencsére már egy permetezéssel is visszaszorítható a kártevők száma.

Örökzöldek gondozásával kapcsolatos leggyakoribb hibák 

Az örökzöldeknél gyakori hiba az alulöntözés, még gyakoribb a nem megfelelő vagy semmilyen műtrágya alkalmazása, főként az őszi időszakban. Ez azért nagy hiba, mert az örökzöldeknek télen is vegetációs időszakuk van, tehát tápanyagra van szükségük a talaj mélyebb rétegeiből felvett víz mellé kiegészítésül. Az örökzöld sövényekben a sűrű ültetéshez általában kevés vízkijuttatás társul, nyáron száraz meleg időszakban hamar gombás fertőzés ütheti fel a fejét. A borókaszú évente többször rajzik, ezt előre jelzik a szakemberek különböző fórumokon, így megelőzhető.

Fűfelületek megfelelő táplálása

A fűfelületek szintén igénylik az intenzív tápanyagpótlást. Tavasszal a növekedés beindításához; nyáron a nagy meleg túléléséhez, az üde zöld szín visszanyeréséhez, megtartásához; ősszel pedig a gombák megelőzéséhez. Ha már megtörtént a baj, egy gombás fertőzés nagy hatásfokkal kezelhető modern vegyszerekkel, ha időben szakemberhez fordulnak.

Kullancs- és szúnyogirtás

Kisgyerekes, kutyás családok gyakran kérnek kullancs- és szúnyogirtást. A megfelelően kiválasztott vegyszer melegvérűekre nem veszélyes, és méhkímélő technológia alkalmazásával a házi méheket sem érinti. Érdemes tudni, hogy 100%-os helyi eredményt nem érhetünk el, mivel a szúnyog röpképes, a kullancsot pedig a kerti rágcsálók is be-behordják. Ennek ellenére megfelelő kezeléssel érezhető különbséget érhetünk el, a hatékonyságot pedig rendszeres ismétléssel növelhetjük.

Gyökérkártevők és hangyák elleni “harc”

Túlszaporodott gyökérkártevők vagy kerti hangya esetén talajfertőtlenítés alkalmazható, amely visszaszorítja a pajorokat és a hangyák állományát, de a hasznos gilisztákra nem veszélyes.


[1] Mert a gyümölcsfák és a szőlő nem tipikus díszkerti növények.