Fűfelületek felújítása

A kert állapotának legjelentősebb indikátora a fűfelület szépsége.

Egy frissen elkészült fűfelület megfelelő öntözés és nyírás mellett az első egy-két évben komolyabb befektetett energia nélkül is szép marad általában. Idővel azonban elkezdenek benne megtelepedni különféle gyomok, mint a pitypang (gyermekláncfű), a kakaslábfű, a fűnél világosabb színű, agresszívan terjedő muharfélék, a százszorszép és egyéb virágzó, kisméretű gyomnövények. Ha nem figyelünk oda, ezek hamar elkezdik foltokban kiszorítani a füvet. Megtelepedésük ellen védekezhetünk szelektív gyomirtóval is, de egy egészséges, jól táplált fűfelületben eleve sokkal kisebb eséllyel jelennek meg. Ezért fontos komplex növényvédelmet alkalmazni, amely magában foglalja a tápanyagpótlást, az esetleges betegségek kezelését és a rendszeres fűnyírást.

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

Egy jelentősen fertőzött terület is újjávarázsolható megfelelő vegyszerek és utánvetésre alkalmas, professzionális fűmag alkalmazásával. Bizonyos esetekben azonban egyszerűbb, ha a komplett fűfelület cserére kerül, esetenként a felső 2-8 cm talajréteggel együtt. Ez általában a tarack (közönséges tarackbúza) esetén elkerülhetetlen, mert a föld alatt az egész területet képes behálózni.

Ha gyepcsere mellett döntünk, választhatunk a gyepszőnyeg és a fűmagvetés között. Az előbbi drágább, viszont egy-két hét után használatba vehető, az utóbbi olcsóbb, de hónapokat kell várni, mire terhelhető lesz.

Egy példánk a gyeptégla telepítésének menetére

Az első fotó reggel 8:24-kor készült. Az utolsó kép ugyanezen a napon, délután 3 óra 40 perckor.

Pár általunk rendbe tett, fű-kezelt kert története: