Magaságyás Solymár

  • 2020
  • Solymár
  • 8 ㎡
  • 3 nap
  • vízszigetelés, felületkezelés

Ez történt:

Idén tavasszal egy kedves régi megrendelőnk, akinél évek óta tartjuk fenn a kertet, azzal keresett meg, hogy tudunk-e neki egy (vagyis kettő) magaságyást építeni. Nekünk is tetszett az ötlet, így közösen kitaláltuk az alapanyagot és a mennyiségeket, amit Mariann meg is rendelt, így nekem csak a kötőelemekre és a szigetelésre és a rétegrend megtervezésére volt gondom.

Amint a faanyag megérkezett, nekiláttunk lazúrral lekenni, majd hagytuk száradni, ezt kétszer megismételtük. Amíg száradt, a terület adottságait figyelembe véve kitaláltuk hol legyenek az ágyások, itt ki is alakítottuk a keretet téglákkal, hogy ne a földön álljon a faszerkezet.

Az így kijelölt területet felástuk, majd utána szinteztük a téglákat.

Ezután következett a szerkezet felépítése, masszív nagyfejű szerkezetcsavarokkal.

A felépült ágyás kereteket belül lekezeltük kenhető szigeteléssel, és szigetelésvedővel (dörken lemez) láttük el.

Az így kialakult ágyások aljára geotextilt fektettünk, majd következett a rétegrend kialakítása. Először ágak és nyesedék került bele, kb 20-30cm vastagon.

Ezután jött 20cm lágyabb, komposztálható zöldhulladék,  amit kb. 20 cm avar követett, és végül  erre került a termőföld, nagyjából 20cm vastagságban.

Ezután nem volt más hátra, mint beüzemelni az öntözőrendszert, amit a helyi adottságok miatt elemes vezérlővel ellátott csepegtető rendszer formájában alkottunk meg.

Innen már nem volt több feladat, csak a növények ültetése, magok elvetése, és várni a vegyszermentes, házi bio zöldséget.

Köszönjük a megbízást!

Magaságyás Solymár